top of page
Пошук
  • Фото автораTaras Boychuk

Які є елементи системи опалення?

Оновлено: 8 квіт. 2023 р.

Коли настає потреба влаштувати систему опалення в будівлі чи приміщенні, одразу стає зрозуміло, що вона складається з багатьох елементів, які в свою чергу бувають кількох видів. Тож, щоб отримати загальне уявлення про складові системи опалення, розглянемо у цій статті на які основні елементи вона поділяється. А в наступних статтях, щоб правильно підібрати всі елементи, розглянемо кожен із них більш поглиблено.


Система опалення зазвичай складається з наступних основних елементів:

  • Теплогерератор (джерело тепла) - пристрій, який генерує теплову енергію (наприклад спалюванням палива або перетворенням електичної енергії в теплову) та передає її теплоносію, або безпосередньо у опалюване приміщення. Найпопулярніші види теплогенераторів на даний момент це - котли, теплові насоси, сонячні колектори. Деякі теплогенераторами є одночасно і опалювальними приладами, наприклад кондиціонери, електроконвектори, керамічні панелі та радіатори. Для підбору найбільш підходящого теплогенератора необхідно визначитися з його потужністю, видом палива, на якому він буде працювати, можливістю його установки (чи влізе по габаритах, чи вийде підвести трубопроводи та димоходи), а також чи підходять вам умови його експлуатації (регулярне обслуговування, підкидання дров і т. д.)

  • Теплоносій - рідина, газ чи водяна пара, що поглинає теплову енергію, яку виділяє теплогенератор, та передає її опалювальним приладам системи опалення. При поглинанні тепла теплоносій нагрівається, при передачі тепла - охолоджується. В результаті чого його об'єм постійно коливається. В основному, в якості теплоносія використовується вода, оскільки її великою перевагою є низька вартість, а недоліки, за звичайних умов, не суттєві. Проте, в деяких умовах, наприклад, коли температура теплоносія може опускатися нижче нуля, можливе застосування розчинів пропілен- чи етилен- гліколів.

  • Опалювальні прилади - прилади, що передають згенеровану теплогенератором теплову енергію, в опалюване приміщення. Якщо опалювальний прилад не є генератором тепла, то теплову енергію від теплогенератора він отримує через теплоносій, що надходить по трубопроводах та протікає через нього. Найпопулярніші опалювальні прилади на даний момент це - радіатори, рушникосушки, "тепла підлога, стіни, стеля", конвектори, фанкойли. Щоб визначитись, які саме опалювальні прилади та яких розмірів вам підходять, потрібно врахувати наступні моменти: тепловтрати приміщення, розташування меблів, геометрія приміщення, пожливість прокладки трубопроводів, дизайн і т. д.

  • Система трубопроводів - це комплекс труб, з'єднаних між собою, призначених для транспортуваня теплоносія від теплогенератора до опалювальних приладів. Зазвичай, між трубопроводами, опалювальними приладами та генератором тепла встановлюють запірно-регулюючу та запобіжну арматуру, контрольно-вимірювальні прилади. Трубопроводи бувають з різних матеріалів, також бувають різні види розведення трубопроводів до опалювальних приладів. Основні види трубопроводів для систем опалення: поліпропіленові (ППР), сталеві, мідні, з нержавіючої сталі, поліетиленові підвищеної термостійкості (PE-RT), із сшитого поліетилену (PEX) а також металопласиткові (це PE-RT або PEX трубопроводи із алюмінієвим шаром всередині). Для правильного підбору системи трубопроводів, необхідно спочатку визначитися з температурою та кількістю теплоносія, що проходить через кожну ділянку системи, для чого потрібно визначитися з генератором тепла та опалювальними приладами.

Також у системах опалення застосовуються багато іннших елементів, наприклад: запірно-регулююча та запобіжна арматура, контрольно-вимірювальні прилади, насоси, розширювальні баки, акумулюючі (буферні) ємності, гідрострілки, автоматика і т. д. Детальніше про переваги та недоліки, особливості та правила підбору всіх елементів системи опалення ви зможете дізнатися у наших наступних статтях.


Дякую за увагу!

44 перегляди0 коментарів
bottom of page